10 greșeli stupide care au modificat complet cursul istoriei

O simplă greșeală…

Uneori chiar și greșelile mici pot schimba cursul istoriei.

În acest articol vom enumera 10 astfel de cazuri: de la catastrofe devastatoare și descoperiri accidentale până la răsturnări de situații în timpul războaielor.

1. Ziua de naștere a soției lui Rommel a schimbat cursul celui de-al doilea război mondial.

Cine știe cum s-ar fi putut încheia cel de-al doilea război mondial, dacă nu ar fi fost această întâmplare care a schimbat complet situația. Ne referim, desigur, la debarcarea din Normandia de pe 6 iunie 1944. Totul a început cu faptul că Adolf Hitler i-a ordonat unuia dintre cei mai buni generali de ia săi, Erwin Rommel, să apere coasta de nord a Franței.

Dar Rommel, poreclit „Vulpea Deșertului” era convins de faptul că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, Aliații urmau să anuleze sau cel puțin să amâne debarcarea și a decis să sărbătorească cu calm ziua de naștere a soției sale, dar a fost o greșeală.

Anume de ziua ei, 06 iunie, forțele aliate i-au luat pe naziști prin surprindere capturând toate cele cinci plaje de pe coasta Normandiei. Conform estimărilor istoricilor în acea zi au murit în jur de 9000 de soldați germani, iar supraviețuitorii l-au învinuit pe Rommel pentru acest eșec.

Este curios faptul că atunci când Rommel a apărut, în cele din urmă, el a cerut sprijinul celei mai bune divizii de tancuri, dar pentru aceasta avea nevoie de aprobarea lui Hitler, care însă dormea ​​în acel moment și nimeni n-a îndrăznit să-l trezească.

2. O greșeală de traducere a dus la bombardarea Hiroshimei.

Continuând tema celui de-al doilea război mondial, să ne amintim despre unul dintre cele mai îngrozitoare evenimente din istoria omenirii: bombardarea nucleară a Hiroshimei. Imaginați-vă că această tragedie ar fi putut fi evitată dacă aliații ar fi avut parte de alt traducător!

Deci, în Declarația de la Potsdam, aliații i-au cerut Japoniei capitularea. Ca răspuns, prim-ministrul japonez de atunci, Kantaro Suzuki, a scris o scrisoare în care a utilizat cuvântul „mokusatsu”, care are mai multe sensuri. Suzuki a vrut să spună că se va gândi la cererea aliaților, dar traducătorul a transmis un mesaj precum că prim-ministrul japonez le-a respins cererea.

Rezultatul este cunoscut tuturor: zece zile mai târziu SUA au lansat prima bombă atomică asupra Hiroshimei.

3. Scufundarea Titanicului și cheia pierdută.

Scufundarea Titanicului este, fără îndoială, una dintre cele mai mari catastrofe din istorie. Dar ar fi putut fi evitată!

Problema este că administrația a decis să-l înlocuiască unul dintre ofițerii navei, iar cheia, care avea denumirea de „Crows Nest Telephone Titanic” și era pentru a deschide camera binocularilor se afla în buzunarul oficialului vasului, transferat cu câteva zile înainte de începerea călătoriei și care a uitat să i-o dea ofițerului ce l-a înlocuit. Fără cheie Fred Fleet, care era responsabil pentru stabilirea parcursului, nu a avut acces la binoculari și nu a putut să vadă aisbergul din timp. Dacă l-ar fi văzut, nu ar avut loc nici o tragedie.

4. Primul război mondial a avut loc din cauza unor decizii greșite.

Deși principalii jucători de pe arena mondială erau deja în conflict în acea perioadă, motivul a fost uciderea arhiducelui Franz Ferdinand în 1918 care a marcat începutul primului război mondial. Dar acest lucru s-ar fi putut evita, dacă șoferul nu s-ar fi răzgândit… Să vedem despre ce este vorba!

Franz Ferdinand a supraviețuit după prima încercare, deoarece șoferul l-a putut salva după explozia grenadei. Dar în urma exploziei au murit mulți oameni. Arhiducele însă a vrut să meargă la spital ca să-i viziteze pe răniți, dar șoferul a virat greșit și a trecut accidental pe lângă o cafenea unde Gavrilo Princip aștepta momentul potrivit…

Princip nu a ratat ocazia. A împușcat de două ori și i-a omorât pe Franz Ferdinand și pe soția sa. Din acel moment primul război mondial a devenit inevitabil.

5. Rusia a vândut Alaska Statelor Unite.

„Tundra inutilă”: așa numeau rușii Alaska, pe care au vândut-o în 1867 Statelor Unite ale Americii pentru doar 7,2 milioane de dolari. Dar după câteva decenii în Alaska a început să se extragă aur. Și în curând Alaska a devenit a doua după Nevada în ceea ce privește mineritul de aur.

Rușii și acum își mușcă coatele. Alaska, pe lângă aur, extrage și petrol!

6. Descoperirea penicilinei.

Aceasta este singura greșeală din lista noastră, care a schimbat istoria spre bine. Descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming este și acum considerată unul dintre cele mai importante evenimente din istoria omenirii.

Știați că el a observat mucegaiul bactericid de pe farfuria sa doar pentru că lucra într-un laborator murdar? Da, anume acele condiții insalubre l-au ajutat pe Fleming să descopere primul antibiotic!

7. Un vânător care s-a rătăcit a provocat cel mai mare incendiu din istoria Californiei.

Una dintre cele mai mari incendii forestiere din istoria Californiei a fost provocată de un vânător. Rătăcindu-se în pădurea din apropiere de San Diego, el a decis să aprindă un semnal de incendiu.

Această decizie s-a dovedit a fi un dezastru: incendiul violent a distrus 1.200 de kilometri pătrați de pădure, 2.322 de case și a curmat 14 vieți.

8. Marele Foc de la Londra a fost provocat de un brutar.

Apropo de incendii: să nu uităm de incendiul de la Londra care a distrus complet cel mai mare oraș din acea perioadă. Probabil că nu știați, dar a fost din vina unui brutar neatent. În rezultat a ars nu doar brutăria, ci și alte 13 000 de case!

9. Eroarea birocraților a dus la căderea Zidului Berlinului.

Această greșeală amuzantă a avut loc în timpul discursului unui demnitar comunist care anunţa la o conferinţă de presă, complet accidental, noi reguli de călătorie în vest aplicabile imediat, iar jurnaliştii au difuzat prompt ştirea deschiderii graniţei. În aceeaşi zi, est-germanii au luat cu asalt Zidul Berlinului, care separase oraşul, familiile şi prietenii din cele două state germane şi fusese granița simbolică dintre democrație şi comunism, timp de 28 de ani.

10. Uciderea pisicilor a provocat Marea Ciumă Londoneză.

Încheiem lista cu un alt dezastru care a avut loc la Londra cu un an înainte de Marele Foc și anume Marea Ciumă.

Englezii erau de părerea că pisicile erau vinovate de această infecție și le-au omorât pe toate, ceea ce dus la un rezultat devastator deoarece pisicile omorau șobolanii care erau adevărații vinovați de epidemia teribilă care a curmat 100 000 de vieți în doar 18 luni.