12 lucruri pe care nu ar trebui să le faci în avion

Cu siguranță cunoașteți că într-o călătorie cu avionul cele mai interesante sunt decolarea și aterizarea. Respectiv în perioada de timp dintre acestea trebuie să găsești o modalitate de a te relaxa și a te simți confortabil.

Însoțitorii de bord sunt siguri că aceste 12 lucruri nu vor avea niciodată un astfel de efect.

1. Să te acoperi cu o pătură

Cuverturile din avioane practic nu se spală niciodată și nici măcar nu se dezinfectează. Ele pur și simplu se împăturesc și se pun la loc.

Există și o veste bună: pernele pot fi proaspete, dar numai la primul zbor de dimineață.

2. Să bei sucuri carbogazoase

Zahărul din acestea într-adevăr îți poate ridica dispoziția. Dar odată ajunse în stomac, gazele îl vor umple în proporție de 25% din cauza presiunii din avion. E foarte probabil să simțiți disconfort sau chiar greață.

3. Să mergi desculț sau în ciorapi

Pardoseala unui avion știe de toate: de la vomă până la sânge și cioburi de sticlă. Gândiți-vă că pardoseala nu este prioritatea nr. 1 când vine vorba de curățarea avionului.

4. Să atingi ceva în veceu

Experții recomandă să nu intrați în contact direct cu nici un obiect din veceul avionului, folosiți pentru asta hârtie igienică. În general abordați acea încăpere ca pe orice veceu public.

5. Să mănânci de pe masa rabatabilă

Estimările spun că pe aceasta sunt de 10 ori mai multe bacterii decât pe butonul de scurgere din veceu. Asta e cea mai murdară suprafață din avion.

Aceste măsuțe se spală o dată pe zi (în cel mai bun caz). Gândiți-vă că acolo au fost ținute șervețele murdare, scutece și alte obiecte ale pasagerilor. Așterneți un șervețel curat înainte de a folosi masa.

6. Să pui gheață în băutură

Un studiu efectuat de compania de televiziune NBC în anul 2013 a determinat că în doar 12% din cazuri apa folosită la bordurile avioanelor este potabilă. Din acea apă se fac și cubulețele de gheață…

7. Să bei ceai sau cafea

Și aceste băuturi se fac din aceeași apă de calitate dubioasă.

8. Să nu consumi apă deloc

Sigur că este vorba de apă îmbuteliată pe care o puteți cumpăra în aeroport sau la bordul avionului.

Deshidratarea este un pericol real în timpul zborului. Bunăoară membrii echipajului aeronavei consumă cel puțin câte 0,5 litri de apă la fiecare zbor.

9. Să stai în aceeași poziție

După aterizare vă veți simți mult mai bine dacă vă veți și mișca puțin în timpul zborului. Faceți ușoare mișcări de gimnastică, pe cât vă este posibil, faceți mici plimbări prin aeronavă etc.

10. Să porți lentile de contact

Optați pentru ochelari. Aerul uscat de la bordul aeronavei irită ochii, iar lentilele amplifică și mai mult acest efect.

Iar dacă zborul e îndelungat, s-ar putea chiar să adormiți, dar nu e cea mai bună idee să o faci cu lentilele puse pe ochi, nu-i așa?

11. Să dormi înainte de decolare sau aterizare

Problema e în schimbarea bruscă de presiune în timpul acestor manevre. În astfel de situații e bine să ții gura deschisă, în caz contrar pot apărea senzații neplăcute și dureri de cap.

Dacă sunteți extrem de obosit, luați o gumă de mestecat: e o sperietoare eficientă împotriva somnolenței.

12. Să opriți ventilarea

Deși acest subiect este destul de controversat, totuși vă recomandăm să porniți ventilația pentru a avea parte de aer mai proaspăt.

Apropo, pe lângă faptul că aceste sfaturi sunt foarte utile în timpul zborului, ele reprezintă subiecte de discuție perfecte pentru a intra în vorbă cu vecinii în timpul zborului.

Vă dorim să aveți de fiecare dată un zbor ușor!