13 hobby-uri care nu vor permite creierului Dvs să degradeze

Odată cu vârsta nu numai corpul nostru, dar și creierul sunt afectate de procesele de îmbătrânire. Din păcate, nu toți reușesc să-și păstreze intelectul, memoria bună și o minte lucidă la o vârstă înaintată. Chiar și în cazul unei persoane sănătoase adulte, se observă o înrăutățire naturală a funcțiilor cognitive. Cu toate acestea, neurologii sunt siguri – dacă vă alimentați corect, aveți un stil de viață activ și dedicați suficient timp anumitor activități, care dezvoltă creierul, la bătrânețe veți fi mai deștepți decât ceilalți!

Vă prezentăm 13 hobby-uri interesante și utile pentru dezvoltarea creierului. Alegeți o activitate sau mai multe din această listă și dedicați cel puțin o jumătate de oră pe zi acestui hobby!

1. Meditația

Meditația ajută la reducerea stresului, tensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea capacității de concentrare. Doar 10 minute de relaxare completă vă vor crea o dispoziție excelentă și vor ajuta creierul să lucreze mai bine.

2. Lucrul în grădină

Grădinăritul este un hobby surprinzător de util pentru creier. Acest proces:

– reduce nivelul de cortizol – hormonul stresului;

– aduce emoții pozitive;

– face să fiți mândri de realizările obținute;

– este o activitate fizică benefică pentru organism;

– reduce riscul de demență cu 36%;

– vă face să petreceți timpul în aer liber.

3. Prepararea bucatelor

Multiplele studii au demonstrat, că persoanele care prepară tot felul de bucate, au un stil de viață mult mai sănătos. În plus, ei au posibilitatea de a alege cele mai sănătoase alimente și de a se bucura de procesul de gătit, ceea ce are un efect benefic asupra creierului.

4. Citirea

Lectura îi învață pe oameni să se concentreze, să-și dezvolte vocabularul, imaginația, abilitățile analitice și să facă creierul mai activ. În plus, cititul este una dintre cele mai bune modalități de a face față stresului (nivelul stresului este redus cu 69%).

5. Cântatul la instrumente muzicale

Atunci când cântați la instrumente muzicale, contribuiți la dezvoltarea cognitivă, îmbunătățiți coordonarea și motricitatea fină. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, cântatul la instrumentele muzicale mărește nivelul de IQ.

6. Șahul

În timpul jocului de șah, se dezvoltă ambele emisfere ale creierului, memoria și gândirea strategică se îmbunătățesc.

7. Dans

Dansul este nu doar un efort fizic, care reduce nivelul stresului și crește nivelul serotoninei. Dansul – este o modalitate de a deveni mai inteligent, deoarece pentru a memora și reproduce diverse combinații de mișcări, sunt implicate activ diferite zone ale creierului.

8. Sport în echipă

Jucând în echipă, veți obține multe avantaje: mobilitate, prieteni noi și comunicare. Studiul a demonstrat că lipsa de comunicare afectează negativ atât starea creierului, cât și starea generală a sănătății. Prin urmare, baschetul, fotbalul, voleiul și alte sporturi de echipă, vor fi o modalitate excelentă de a petrece timpul liber util.

9.  Arte marțiale

Înafară de avantajul evident – capacitatea de autoapărare – artele marțiale dezvoltă perfect creierul, sporind capacitatea de a vă concentra, de a menține echilibrul și de a obține unitatea minții și a corpului.

10. Tricotarea

Experții susțin că tricotarea este o modalitate foarte eficientă de a combate anxietatea, depresia și durerea cronică. Avantajele muncii cu mâinile pot fi comparate cu efectul meditației. Tricotarea activizează sistemul nervos parasimpatic și micșorează reacția ”lovește sau fugi”.

11. Scrisul

Dacă aveți un jurnal sau un notebook, în care vă scriți toate gândurile, ideile, scopurile, etc.puteți rezolva foarte multe probleme, deoarece acest obicei este ca un mecanism pentru ameliorarea stresului.

12. Studierea limbilor străine

Învățarea unei limbi străine vă face mai inteligenți. În plus, veți putea comunica cu străinii, învățând cultura lor. Toate aceste lucruri vă ajută să reduceți riscul de demență.

13. Râsul

Înafară de cele expuse mai sus, un excelent medicament pentru creier și întregul organism este râsul, care mai este numit și meditație activă.

Indiferent de hobby-ul pe care îl practicați pentru a menține sănătatea creierului, râsul va fi întotdeauna o completare excelentă – care vă va ajuta să scăpați de stres și să vă relaxați.