Anton Cehov: 8 calități ale unei persoane educate

Această scrisoare Anton Cehov a scris-o acum 130 de ani fratelui său, pictorului Nicolai, care crea multe necazuri și probleme familiei sale. Alarmat și întristat de viața lui ușuratică și iresponsabilă, în care alcoolul era mai mult decât prezent, Cehov a știut să găsească cuvintele potrivite pentru fratele său, care merită să fie citite de fiecare, cine crede (sau vrea să creadă) că este o persoană educată.

… Adesea te plângeai că nu ești ”înțeles” de nimeni! Dar nici Goeuhe și nici Newton nu s-au plâns de asta… Doar Hristos se plângea, dar nu vorbea despre sine, ci despre învățătura sa…Ești foarte bine înțeles…Și dacă tu singur nu te înțelegi, nu este vina altora…

Talentul tău face să fii mai presus decât milioane de oameni, deoarece pe Pâmânt la 2 000 000 de oameni revine un singur pictor… Talentul te pune într-o poziție deosebită: dacă ai fi fost o broască râioasă sau o tarantulă, și atunci ai fi fost respectat, pentru că talentului i se iartă totul.

Ai un singur neajuns. În acest neajuns este concentrată durerea și amăgirea ta. Este dovada needucației tale. Te rog să mă ierți, dar veritas magis amicitiae… (adăvărul este mai presus de decât prietenia). Este vorba că viața își are propriile sale condiții… Pentru a te simți în largul tău într-un mediu inteligent, astfel încât să nu fii un străin acestui mediu și să nu te simți împovărat de această atmosferă, trebuie să fii bine educat…

În opinia mea, oamenii educați trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. Ei respectă personalitatea umană și sunt întotdeauna indulgenți, blânzi, politicoși și pot ceda… Ei nu se revoltă din cauza unui ciocan sau a unei benzi de cauciuc dispărute; locuind cu cineva, acești oameni nu demonstrează că îi fac un favor, iar atunci când decid să plece, nu spun: ”Este imposibil să trăiesc cu tine!”. Oamenii educați iartă gălăgia, răceala, carnea arsă, mâncarea foarte condimentată și prezența în casa lor a oamenilor străini…

2. Oamenii educați simt compasiune nu doar pentru cerșetori și pisici. Pe ei îi doare sufletul chiar și pentru lucrurile care adesea sunt invizibile.

3. Ei respectă proprietatea altora.

4. Persoanele educate sunt sincere și se tem de minciună ca de foc. Ei nu mint nici măcar în lucrurile mărunte. Minciuna este văzută de ei ca o ofensă adusă celuia care o aude deoarece îl înjosește în ochii celuia care spune minciuni. Ei nu se străduie să arate mai buni decât sunt în realitate. Se comportă în stradă exact ca acasă… Ei nu sunt foarte vorbăreți și nici nu-și impun sinceritatea, atunci când nu sunt întrebați… Din respect pentru urechile altora, ei mai mult tac decât vorbesc.

5. Ei nu se disprețuiesc doar cu scopul să obțină compasiunea altora. Ei nu se joacă cu sufletul altora pentru ca să fie răsfățați în schimb. Ei nu spun: ”Nu sunt înțeles!” sau ”Am cedat prea ușor!”, deoarece astfel vor arăta ieftin, vulgar și fals.

6. Oamenii educați nu sunt agitați. Ei nu sunt interesați de prieteniile cu vedete și celebrități.

7. Dacă au talent, atunci îl respectă. În numele acestui talent sacrifică odihna, femeile, băutura și alte plăceri ale vieții… Ei sunt mândri de talentul lor.

8. Ei educă în sine estetica. Ei nu pot adormi îmbrăcați, nu pot vedea pe perete o muscă, nu pot respira cu aer toxic, nu pot merge pe o podea murdară sau să mănânce din ceaun. Ei încearcă să-și îmblânzească și să înnobileze instinctele fiziologice… Oamenii educați nu sunt atât de limitați! Ei doresc să obțină de la femeie nu doar plăcere… sau o minte isteață care îi poate păcăli cu o sarcină falsă… Acestor oameni, dar mai ales pictorilor le trebuie alte femei. Ei au nevoie de prospețime, grație, umanitate… Oamenii educați nu beau vodcă fără măsură deoarece știu că nu sunt porci. Își permit se bea doar atunci când știu că sunt liberi, ocazional…Pentru că au nevoie de ”mens sana in corpore sano”.

Așa sunt oamenii educați… Pentru a fi educat și nu a fi sub nivelul mediului în care ai ajuns, nu este suficient să citești numai pe Samuel Pickwick și să memorezi un monolog al lui Faust…

Este nevoie de muncă continuă zi și noapte, lectură permanentă, îndrumare, voință…

Aici este importantă orice oră…

… Mergi acasă, sparge sticla cu vodcă și începe să citești… cel puțin ceva din Turgheniev pe care încă nu l-ai citit…

Aștept… toți așteptăm…

Al tău A. Cehov.

Martie 1886, Moscova