Atunci când cineva se îneacă, în 90% din cazuri nu strigă după ajutor! Iată de ce…

Căpitanul tânăr a sărit îmbrăcat de pe puntea iahtului peste bord și s-a îndreptat în înot înainte. Fostul salvator, nu-și lua ochii de la victimă, îndreptându-se direct spre cuplul care se scălda între plajă și iahtul ancorat.

„Cred că i se pare că tu te îneci”, a spus soțul soției sale. Înainte de asta ei s-au stropit și au țipat, dar acum doar stăteau în picioare, iar apa le ajunge până la nivelul gâtului.

– Dar totul este în regulă! Ce face el? – a întrebat iritată soția.

– Suntem în regulă! – a strigat soțul, încercând să convingă căpitanul să se întoarcă pe iaht, dar acela nicidecum nu se oprea.

– Feriți-vă din calea mea! – a strigat căpitanul și a continuat să înoate pe lângă cuplul mirat. La doar 3 metri de ei se îneca fiica lor de 9 ani.

Fiind deja în siguranță în brațele căpitanului, fata a izbucnit în lacrimi:„Tatăăă!”

Cum căpitanul a văzut de la 15 metri, ceea ce nu a văzut tatăl fetei fiind la o depărtare de doar 3 m? Majoritatea oamenilor cred că o persoană care se îneacă strigă și cere ajutor. Fostul salvator a fost instruit să recunoască semnele reale de înec. Iar tatăl își imagina că totul se întâmplă ca în filme.

Dacă vă petreceți timpul la mare sau pe malul unui râu (și acest lucru îl facem cu toții), atunci trebuie să învățați cum să recunoașteți semnele de înec.

În această istorie, fetița nu a strigat până în clipa când a rostit ”Tata” la sfârșit.

Acest lucru nu este surprinzător. Înecul, aproape întotdeauna se întâmplă în tăcere. Țipetele, mâinile ridicate în sus, stropii de apă cu care suntem obișnuiți din filme, nu au nimic comun cu realitatea.

Aceasta se numește reacția instinctivă a omului care se îneacă, conform definiției doctorului Francesco Pia. El explică:

„Cu excepții rare, cei care se îneacă nu pot solicita ajutor din considerente fiziologice. Sistemul respirator este destinat pentru respirație. Vorbirea – este o funcție secundară.

Prin urmare, atunci când omul se îneacă, toate resursele organismului sunt concentrate pentru asigurarea respirației și nu a vorbirii.”

Cum să înțelegeți că o persoană se îneacă?

Iată semnele care trebuie să vă alarmeze:

– Capul este cufundat în apă, gura este la nivelul apei.

– Capul este lăsat pe spate, iar gura este deschisă.

– Privire dezorientată.

– Ochi închiși.

– Păr pe frunte sau în ochi.

– Persoana din apă nu folosește picioarele în poziție verticală.

– Sufocare și încercări de a inspira mult aer cu gura deschisă.

– Încercări de a înota într-o direcție anumită, dar poziția rămâne neschimbată.

– Încercări de a se rostogoli pe state.

Deci, dacă o persoană a căzut peste bord și a ajuns în apă, dar totul pare normal, nu vă pripiți să faceți concluzii. Uneori, cel mai răspândit semn al înecării este că persoana nu pare să se înece. Pare că omul doar plutește pe loc și privește în sus.

Cel mai bun mod de a vă asigura că persoana nu se îneacă? 

Întrebați persoana dacă se simte bine. Dacă omul vă poate răspunde, atunci nu există motive să vă îngrijorați. Dar, dacă el vă privește fără a clipi din ochi, posibil să vă fi rămas doar 30 de secunde pentru a-l salva.

Iar părinții trebuie să țină minte, că atunci când copii se joacă în apă, ei sunt gălăgioși! Dacă nu auziți copiii – verificați ce se întâmplă cu ei!