„Copila mea, nimeni nu-ți datorează nimic” – scrisoarea unui tată către fiica sa, care este citată deja de 60 de ani.

„Copila mea, nimeni nu-ți datorează nimic”- o scrisoare care este citată de foarte mulți ani. În anul 1966, analistul de investiții Harry Browne, de Crăciun a scris fiicei sale în vârstă de 9 ani o scrisoare, care este citată până acum. El i-a explicat fiicei sale că nimic în această lume – nici măcar dragostea – nu poate fi percepută ca un dar.

„Bună, draga mea. Acum în preajma Crăciunului- am acceași problemă – nu știu ce cadou să-ți aleg. Știu că te bucuri de cărți, jocuri, rochii. Dar vreau să-ți ofer ceva, ce va rămâne cu tine mai mult decât câteva zile sau chiar ani.

Vreau să-ți dăruiesc ceva, care să-ți amintească de mine în fiecare an în preajma Crăciunului. Și cred că am ales un cadou potrivit. Îți voi dărui un simplu adevăr, pe care el l-am învățat pe parcursul multor ani. Dacă vei înțelege acest adevăr acum, îți vei îmbogăți viața cu sute de moduri diferite și te vei proteja de multe probleme în viitor.

Așadar: să știi că nimeni nu-ți datorează nimic. Asta înseamnă că nimeni nu trăiește pentru tine, copila mea. Pentru că nimeni nu poate trăi în locul tău. Fiecare persoană își trăiește propria viață. Singurul lucru pe care îl poate simți omul – este propria fericire.

Dacă vei înțelege că nimeni nu este dator să te facă fericită, te vei elibera de așteptarea imposibilului că cineva te poate face fericită.

Acest lucru înseamnă că nimeni nu este obligat să te iubească. Dacă cineva te iubește – înseamnă că ai ceva special în tine, ceva care îl poate face fericit. Află ce anume te face specială și încearcă să amplifici această calitate, pentru ca să fii iubită și mai mult.

Când oamenii fac ceva pentru tine, este numai pentru că vor acest lucru. Asta se întâmplă pentru că în tine există ceva important pentru ei – ceva care îi face să-ți facă pe plac, fără ca să fie datori să o facă.

Dacă prietenii tăi vor să fie cu tine, acest lucru se întâmplă nu din cauza obligației sau datoriei.

Nimeni nu este obligat să te respecte. Unii oameni nu vor fi buni cu tine. Dar, dacă vei ști că nimeni nu este obligat să-ți facă bine și că cineva ar putea să fie rău cu tine, vei învăța să eviți aceste persoane.

Pentru că nici tu nu le datorezi nimic. Încă o dată: nimeni nu-ți datorează nimic. Trebuie să devii mai bună doar pentru tine însăți. Pentru că dacă îți va reuși, ceilalți vor dori să fie cu tine, vor dori să ți ofere ceva în schimb la ceea ce le poți da tu. Iar dacă cineva nu va dori să fie alături de tine, să știi că motivele nu vor fi deloc legate de tine.

Dacă se întâmplă acest lucru – caută alte relații, care te interesează pe tine. Nu lăsa problema cuiva să devină problema ta.

În clipa când vei înțelege că dragostea și respectul celorlalți trebuie meritate, nu vei mai aștepta imposibilul și nu vei fi dezamăgită.

Oamenii nu sunt obligați să-și împartă cu tine proprietatea, sentimentele sau gândurile.

Și dacă o fac, este numai pentru că meriți acest lucru și ai câștigat încrederea lor. Doar așa poți să te mândrești de dragostea pe care ai meritat-o și de respectul sincer al prietenilor tăi.

Niciodată să nu crezi că aceste lucruri sunt niște datorii. Dacă faci asta – îndată vei pierde toți oamenii dragi. Ei nu-ți aparțin. Trebuie să-i cucerești și să-i meriți în fiecare zi.

Să-ți povestesc experiența mea:

M-am eliberat de o mare povară când am înțeles că nimeni nu-mi datorează nimic.

În timp ce mă gândeam la ceea ce-mi datorează alții, făceam un efort foarte mare, fizic și emoțional pentru a obține ceea ce doream. Dar, de fapt, nimeni nu-mi datora nimic, nici un comportament bun, nici prietenie, nici respect, nici politețe sau inteligență.

În clipa când mi-am dat seama de asta, am început să obțin mai multă satisfacție de la toate relațiile mele. M-am concentrat pe oamenii care vor să facă ceea de ce am nevoie eu de la ei.

Și acest lucru mi-a fost util – cu prietenii, partenerii de afaceri, iubitele, vânzătorii și necunoscuții.

Nu uit niciodată că pot obține ceea de ce am nevoie, doar dacă mă pun în locul și în situația interlocutorului meu.

Trebuie să înțeleg, cum gândește, ce își dorește și ce este important pentru el. Doar așa pot obține ceea de ce am nevoie de la el. Și numai după ce înțeleg o persoană, pot spune dacă am nevoie de ceva de la ea.

Nu este ușor să povestesc într-o scrisoare toată experiența mea de o viață și tot ce am învățat în atâția ani. Dar poate, dacă vei reciti în fiecare an această scrisoare în ajun de Crăciun, sensul acestor cuvinte îți vor fi mai clare pe an ce trece. Trebuie să înțelegi cât se poate de curând – nimeni, chiar nu-ți este dator cu nimic!”