Creierul poate fi antrenat în doar 10 secunde pe zi. O metodă japoneză veche.

Gândiți-vă: la câte lucruri vă gândiți și câte lucruri încercați să faceți în fiecare clipă din viață? Această întrebare ne este adresată de către YourStory. Cel mai probabil, fiecare din voi are în cap o mulțime de gânduri și planuri pe care vreți să le realizați simultan. Deși ni se pare eficient să avem mai multe activități concomitent, toate cercetările demonstrează contrariul. Creierul nu poate îndeplini mai multe sarcini simultan la fel de eficient. Cu cât mai mult încărcați creierul, cu atât mai multe resurse el trebuie să activizeze pentru îndeplinirea acestor sarcini.

Acest lucru se întâmplă atât de repede, încât este posibil nici să nu observați, dar este adevărat, că atunci când creierul dvs este ocupat cu mai multe lucruri, nu-l puteți folosi la maxim.

Bine, puteți spune dvs, dar pe parcursul zilei trebuie să reușiți să faceți și să vă gândiți la foarte multe lucruri. Pe seama fiecăruia din noi sunt puse multe sarcini și obligații, care necesită o atenție și o comcentrație maximă. Chiar dacă credeți dovezilor științifice, nu aveți cum schimba situația.

De aceea, am decis să vă propunem un exercițiu foarte simplu care vă poate ajuta să vă antrenați creierul, astfel încât chiar și în cele mai încărcate zile să faceți față situației pentru a vă descărca creierul și a stimula abilitățile mintale. Exercițiul durează doar câteva secunde.

Înainte de a începe exercițiul.

Cu siguranță acum un minut v-ați  gândit la unul din aceste lucruri:

1. V-ați gândit la un eveniment din trecut: poate la un incident la locul de muncă sau la o conversație cu soțul/soția sau la ceea ce ați uitat să faceți ieri sau la un răspuns ingenios pentru una din replicile colegului, care nu va venit în cap la timpul potrivit.

sau:

2. V-ați gândit la un eveniment din viitor: prezentarea de mâine, achitatrea unui credit peste o lună sau serviciul la care visați.

În asta constă toată problema. Când creierul este ocupat cu trecutul sau viitorul, este imposibil să vă concentrați la prezent. Creierul are suficiente resurse și capacități pentru asta, dar puțini din noi știu să le folosească.

Acest lucru se poate schimba în modul următor:

Scrieți cifre de la 1 până la 10 undeva aproape. Dacă aveți un carnet în apropiere puteți să scriți cifrele în el sau să folosiți aplicația ”Note” din telefon. Acum, în orice moment al zilei faceți o pauză și încercați să înțelegeți ceea ce simțiți.

– Dacă lucrați la computer, atingeți tastatura. Ce simțiți? Este caldă sar rece?

– Ați intrat pe contul Facebook? Cum simțiți cu degetele partea din spate a telefonului?

– Beți cafea? Atingeți ceașca și încercați să simțiți căldura ei.

– Dacă stați așezat, atingeți scaunul sau chiar mâneca hainei în care sunteți îmbrăcat.

3. Poate fi orice senzație. Trebuie doar să vă concentrați asupra senzațiilor dvs câteva secunde. Asta e tot ce trebuie să faceți! În aceste câteva secunde, sunteți ”conectat” în totalitate la prezent. Toate resursele creierului dvs vor fi concentrate într-un punct – senzațiile dvs.

4. Îndată ce creierul se va deconecta, scoateți lista cu cifrele și ștergeți primul punct din listă.

5. Repetați acest exercițiu ori de câte ori aveți posibilitatea. Treptat măriți numărul acestor antrenamente. După ce vă obișnuiți, nu va mai fi nevoie să numărați. După o practică îndelungată a acestei tehnici, veți simți că, creierul dvs va obosi mai puțin și vă veți concentra mult mai ușor. Încet, dar sigur veți observa creșterea productivității creierului. De fapt veți învăța creierul să nu-și piardă energia și să se concentreze.