Cu ce trebuie să stropiți roșiile în luna iunie, iulie și august pentru a le proteja și a strânge o recoltă mare

În timpul verii, roșiile tinere au nevoie deosebită în protecție împotriva bolilor și dăunătorilor. Este bine să fertilizați roșiile, pentru ca plantele să fie mai rezistente și să aveți o recoltă mare. Făinarea roșiilor, mana, petele uscate sau maronii și diverse boli micotice afectează recolta de roșii. Pe lângă bolile specifice mai există și multe insecte care aduc daune ireparabile plantei. În scop profilactc, pentru a depăși aceste probleme, trebuie să efectuați stropirea preventivă a răsadurilor de roșii.

Înafară de aceasta stropirea în lunile iunie și iulie se efectuează și pentru fertilizarea plantelor. Această procedură va permite să rezolvați cele mai frecvente probleme, cum ar fi:

– lipsa lăstarilor sau numărul insuficient de lăstari;

– creșterea insuficientă a frunzelor și tulpinilor;

– imunitate scăzută;

– recoltă mică.

Stropirea este deosebit de eficientă dacă solul este greu și nu permite nutrienților să pătrundă la rădăcină. De asemenea, dacă solul este foarte acid. Desigur, aceste probleme nu pot fi rezolvate prin fertilizare, dar ajută plantelor să crească și să producă o recoltă bogată chiar și în condiții imperfecte.

Și acum, să analizăm mai atent cu ce anume trebuie să stropiți roșiile în lunile iunie și iulie.

Cu ce să stropiți roșiile împotriva bolilor și dăunătorilor în luna iunie

Roșiile sunt adesea afectate de diverse boli, indiferent de locul unde cresc plantele: într-o seră sau pe un teren deschis. Prin urmare toate speciile de roșii au nevoie de protecție. Această protecție o puteți asigura mult mai ușor prin pulverizarea frunzelor.

De la jumătatea lunii iunie, cei care cultivă tomate încep să efectueze tratamente preventive împotriva manei roșiilor (Phytophthora infestans) – boala cea mai frecventă și cea mai periculoasă a tomatelor. În acest scop puteți folosi Furacilina, Quadrice și alte produse antifungice.

Pentru soiurile timpurii de roșii este mai bine să folosiți preparate biologice, astfel încât să puteți mânca roșiile în condiții de siguranță peste 3-4 zile după stropire. În acest scop puteți folosi Fitosporin (1 linguriță dizolvată în 10 l de apă, pulverizarea se face la fiecare 10-14 zile în timpul sezonului).

Dacă anul precedent plantele au fost deja infectate cu mana roșiilor sau pe frunze și tulpini au apărut primele semne ale bolii, folosiți preparate antifungicide Penncozeb 80 sau Bravo 500. Ele sunt mai concentrate și au o acțiune mai puternică, deci vă vor ajuta repede să rezolvați problema îmbolnăvirii plantelor. De asemenea, puteți stropi tomatele cu Ridomil Gold, dar este recomandabil să faceți acest lucru numai dacă există semne de infecție. Pentru prevenție acest preparat nu este potrivit.

Indiferent de preparatul pe care îl alegeți, țineți minte că roșiile trebuie pulverizate astfel, încât de pe frunze să nu picure lichid. Soluția trebuie distribuită uniform pe toate părțile plantei. În plus, contează temperatura soluției. Este mai bine să folosiți o soluție caldă, deoarece de la amestecul fierbine sau rece roșiile pot avea șoc.

Dacă pe tulpini au apărut insecte dăunătoare și larvele lor, stropiți roșiile imediat cu Fitoverm, Fosbicid sau alt insecticid. Dacă ați observat că a apărut acarianul de păianjen, tratați plantele cu Aktara, Actelik, Apollo sau Fitoverm. Când utilizați orice preparat, urmați cu atenție instrucțiunile și respectați măsurile de precauție.

Cum să fertilizați roșiile în luna iunie

Fertilizarea în luna iunie permite plantelor să-și mărească masa vegetativă, să-și întărească rădăcinile, să formeze lăstari puternici și în viitor roșii gustoase. În calitate de soluție pentru fertilizare, până la înflorire și formarea legumelor puteți folosi uree: 50-60 g pentru 10 l de apă.

Dacă frunzele plantei au devenit palide după pulverizarea cu uree, la fiecare litru de soluție adăugați 1,5 g de sulfat de magneziu.

După apariția roșiilor la prima inflorescență, fertilizați tufele de roșii cu îngrășăminte din fosfor și potasiu. Puteți folosi această concentrație: 10 g superfosfat și 7-10 g de sulfat de potasiu dizolvate în 10 l de apă.

Pentru a compensa deficitul de cupru, care deseori duce la îmbolnăvirea plantelor, folosiți sulfat de cupru. Acest amestec este foarte eficient, îndeosebi atunci când frunzele pe tufe încep să se răsucească. Pentru pulverizare pregătiți un amestec din 0,1-0,2% sulfat de cupru (1-2 g la un 1 l de apă.)

Tratarea roșiilor cu această soluție se face seara sau pe timp posomorât.

Când roșiile încep să rodească fertilizați-le cu un amestec de cenușă de lemn, acid boric și iod. Pentru a pregăti soluția, adăugați în 5 l de apă fierbinte 1,5-2 l  de cenușă și 10 g de acid boric. Lăsați amestecul să se răcească și turnați încă 10 l de apă. Adăugați și o fiolă de iod, după care lăsați amestecul să stea 24 de ore. Pentru stropire în 10 l de apă dizolvați 1 l de acest amestec. Această soluție va accelera creșterea roșiilor și concomitent va crește rezistența plantelor la mană.

Plantele reacționează bine și la fertilizare cu stimulenți și regulatori de creștere. Dar cu aceste substanțe nu trebuie să faceți abuz.

Cu ce să stropiți roșiile împotriva bolilor și dăunătorilor în luna iulie

În luna iulie majoritatea speciilor de roșii deja încep activ să rodească, ceea ce înseamnă că este mai dificil să protejați plantele cu substanțe chimice. Dar există și multe remedii populare, care pot deveni o soluție sigură pentru prevenirea bolilor la roșii.

De exemplu, stropirea roșiilor cu zer de lapte creează un strat subțire pe frunze, ceea ce nu permite înmulțirea microorganismelor dăunătoare. Pentru a prepara amestecul 1 l de zer trebuie dizolvat în 3 l de apă. Pulverizați plantele de 2-3 ori într-o lună. Dacă roșiile sunt plantate în sol deschis, procedura de pulverizare trebuie repetată și după ploaie.

În a treia decadă a lunii iulie, pentru a preveni apariția de mană și a petelor maro, trebuie să începeți să pulverizați roșiile cu preparate care conțin cupru. În acest scop sunt recomandate soluțiile Bordeaux de 1% și alte preparate, printre care Oxihom, Abiga-Peak etc.

Dacă găsiți mai multe frunze infectate cu mană, îndepărtați-le imediat și ardeți-le. Astfel veți stopa răspândirea bolii.

În ceea ce privește dăunătorii în luna iulie apar deja alte insecte care afectează roșiile. De aceea, trebuie să inspectați regulat tulpinile și frunzele de roșii, să prindeți insectele depistate cu ajutorul momelii sau să tratați solul cu insecticide (Medotox, Bazudin, etc.)

Cum să fertilizați roșiile în luna iulie

Primele roșii deja au ajuns pe masă și vă bucură cu gustul lor! Pentru ca plantele să vă bucure în continuare cu o recoltă mare, folosiți același zer de lapte. Dizolvați 2 l de zer în 10 l de apă și adăugați următoarele ingrediente nutritive:

– 2 linguri de cenușă de lemn;

– 10 picături de iod.

Pentru o tulpină de roșie aveți nevoie de 0,5 l de amestec finit.

Dacă frunzele au început să se răsucească, iar pe roșii au apărut pete, cel mai probabil planta are nevoie de calciu. Fertilizați tufele cu azotat de calciu în concentrație de 2 g la 1 l de apă – și recolta dvs va fi salvată!

Roșiile au nevoie să fie stropite de 2 ori pe lună cu substanțe pe bază de minerale. Pentru aceasta dizolvați 1-2 linguri de azotat de amoniu în 10 l de apă fiartă și pulverizați plantele. Mai puteți adăuga în acest amestec și cenușă de lemn (1-2 pahare).

Roșiile din seră și din sol deschis necesită să fie stropite regulat. Datorită recomandărilor noastre vă puteți planifica lucrările pentru îngrijirea roșiilor pentru câteva săptămâni înainte.