Gradul fericirii și stilul vestimentar – indicatorii bunăstării umane

Cu cât oamenii sunt mai fericiți, cu atât mai simplu ei se îmbracă. La această concluzie surprinzătoare am ajuns datorită raportului anual al ONU privind nivelul fericii în lume.

Începând cu anul 2011, se efectuează un studiu anual al fericii lumii. Chiar așa! Oamenii de știință cu renume au dezvoltat tehnologii inovaționale și acum măsoară nivelul de bunăstare obiectivă în rândul oamenilor din diferite țări, precum și propria lor evaluare subiectivă a ceea, cât de bună este viața lor. Acești indicatori sunt comparați și se face ratingul țărilor, în funcție de nivelul de fericire a cetățenilor lor.

În anul 2017, primele zece țări din lista celor mai fericite state au fost acestea:

1. Norvegia

2. Danemarca

3. Islanda

4. Elveția

5. Finlanda

6. Țările de Jos

7. Canada

8. Noua Zeelandă

9. Australia

10. Suedia

În aceeași componență, dar în altă succesiune, aceste țări au fost în TOP 10 și în anii precedenți. Șiți ce este comun pentru aceste țări? Pe lângă faptul că în aceste state este un nivel foarte înalt de viață, standarde sociale extraordinare și în general, aproape comunism (în sensul bun al cuvântului)?

Din punctul de vedere al unui blogger, locuitorii acestor țări au atitudine foarte simplă și fără pretenții pentru haine și ținuta vestimentară! Țările, care dictează ultimele tendințe în domeniul modei și a stilului; țările pe străzile cărora se plimbă fotografii profesioniști pentru a prinde una după alta imaginile fetelor îmbrăcate perfect; țările unde fiecare a doua studentă arată ca o adevărată întruchipare a stilului – sunt amplasate în acest rating în a patra zece în clasamentul mondial de fericire.

Franța este pe locul 32, Spania ocupă locul 37, iar Italia, unde fiecare copil de la naștere, știe cum să-și suflece corect pantalonii – în genere este pe locul 50! În acest studiu au participat 157 de țări, adică aproape în o treime din toate țările din lume oamenii sunt mai fericiți decât italienii!

Dar ce se întâmplă în țările fericite? Acolo nimeni nu-și face probleme cu câți milimetri trebuie să-și suflece pantalonii în conformitate cu ultimele reguli menționate în revista VOGUE. În aceste țări oamenii poartă doar ceea în ce se simt confortabil, și nu-și fac probleme dacă au o ținută elegantă sau cu stil. Tricouri, blugi, adidași… În Danemarca, spre exemplu când vezi un cuplu pe stradă, nici nu înțelegi doedată cine dintre ei este bărbat și cine este femeie, sunt îmbrăcați aproape identic.

Unii dintre băbații din țara noastră ar fi foarte nemulțumiți la vederea femeilor care se îmbracă în haine bărbătești, spre exemplu ca în Suedia. Cu siguranță ar fi spus: „Nu este nimic de privit! Oare acestea sunt femei?” Dar paradoxul, judecând după rezultatele sondajului, este că Suedia este o țară foarte fericită. Prin urmare, aceste femei nu se simt nefericite din motivul că nu poartă fuste creion și nu se grăbesc dimineața la serviciu pe tocuri de 10 centimetri cu o coafură aranjată și cu un machiaj complet.

Mai mult ca atât, bărbații din aceste țări, la fel nu simt nefericiți din cauza faptului că femeile lor nu arată 24/7 ca niște modele ale expoziției realizărilor industriei modei. Poate pentru a fi fericit nu este nevoie să urmărești tendințele actuale în modă și să alegi minuțios forma fustei care corespunde tipului figurei?

Poate este posibil să fii fericit și în haine simple, fără prea multe detalii sofisticate?

Poate că atunci, când oamenii se simt fericiți, siguri pe ei și liniștiți, când ei nu trebuie să demonstreze zilnic nimic și nimănui și să-și confirme de fiecare dată statutul – ei se simt confortabil și se bucură de viață chiar și în blugi și maiou. Știți oare cât de simplu și nepretențios se îmbracă femeile din Israel? Să știți că Israelul ocupă locul 11 în clasamentul internațional al fericirii. Îndată după primele 10 locuri. Sperăm că am reușit să convingem că nivelul general de fericire și satisfacție nu depinde de cât de elegant se îmbracă o femeie.