Iată un nou tip de escrocherie – „Telefonul spart”. Nici să nu-ți treacă prin minte să le dai bani escrocilor!

Pe rețelele de socializare, în ultima perioadă a apărut un nou gen de escrocherie. Spre exemplu, dvs. stați la rând să cumpărați ceva sau pur și simplu examinați vitrina într-un centru comercial. Dintr-o dată la bărbatului de alături îi cade telefonul foarte scump și se sparge de podea!

Imediat „victima” începe să strige și să vă acuze că dvs. l-ați împins. Lucrurile se agravează prin faptul că el are câțiva „martori”-prieteni care confirmă același lucru.

Ei începe să vă preseze și să afirme că sunteți vinovat, deși dvs. nu țineți minte să fi împins pe cineva. Majoritatea oamenilor cumsecade, în asemenea situații, cad de acord să achite proprietarului telefonul o recompensă, decât să se contrazică cu câțiva oameni.

De asemenea, mulți se tem să cheme poliția, deoarece indirect se simt vinovați și cred că vor fi nevoiți să achite costul deplin al telefonului.

De fapt, aceasta este cea mai simplă escrocherie, căreia puteți să-i faceți față destul de ușor. Rețineți aceste reguli.

1. În primul rând, țineți minte: în fața dvs. nu este o „victimă”, ci un escroc care vrea să scoată niște bani din buzunarul dvs. Sarcina dvs. nu este să-l contraziceți sau să-l liniștiți, ci să scăpați de el.

2. Faceți o verificare elementară: priviți presupusul telefon spart. Probabil veți observa că el este prea tare spart pentru o singură căzătură, iar la locul incidentului nu este nici urmă de cioburi. Este firesc: telefonul este „scăpat” de vreo 10 ori pe zi!

3. Nu vă temeți că vă vor bate. Acest tip de escrocherie nu presupune violență fizică. Gândiți-vă: dacă escrocii ar fi vrut să aplice forța fizică, atunci de ce se mai contrazic cu dvs.

Este un scenariu bine regizat în care escrocii efectuează foarte atent mișcările pentru a nu încălca legea. Dacă nu vă vor atinge fizic, atunci ei nu vor avea pentru ce să fie atrași la răspundere.

„Dar cu estorcarea de bani cum rămâne?” – veți întreba. Citiți mai departe…

4. Un alt aspect care vă demonstrează că aveți în față un escroc, iar nu un om obișnuit, este că nici „victima”, nici „echipa de martori” nu cer nimic de la dvs. în mod direct.

Fiți atenți că ei folosesc expresii de genul: „Acum ce mă fac?” „Ce propuneți?” etc. Acest lucru este făcut pentru a nu-i putea învinui de escrocherie. Deci, ei doar au întrebat, dar dvs. ați propus recompensa.

Puneți-le o întrebare de verificare. „Dar ce propuneți dvs. să fac?” Dacă vor răspunde „Dvs. să-mi spuneți soluția.”, puteți să vă liniștiți și să chemați poliția.

5. Un aspect important: nu vă temeți să chemați poliția! Conform legii, proprietarul răspunde de securitatea bunurilor sale, deci chiar dacă l-ați fi împins, acest lucru trebuie demonstrat în instanță.

Mai mult, nu va fi nici un proces de judecată, deoarece escrocii vor înțelege că sunteți bine intenționat să chemați organele de drept și vă vor lăsa să plecați. Fiți atenți ei pot să accepte această propunere, dar este doar un spectacol.

6. Important! Nu vă temeți! Nu vă arătați slăbiciunea. Comportați-vă liniștit și încrezut, aveți toate motivele pentru asta.

Țineți minte: dvs. nu sunteți infractor! Nu aveți ce ascunde!