Încetați să mai aruncați zațul de cafea! Iată 17 idei geniale de a-l reutiliza în condiții casnice!

Știați că zațul de cafea are și câteva utilizări în afara ceștii de cafea? Astăzi veți afla despre modurile surprinzătoare în care poate fi utilizat zațul!

Ajutați-vă câinele să scape de purici cu ajutorul zațului de cafea

Zațul de cafea este eficient pentru protecția animalelor împotriva puricilor. Spălați câinele, apoi faceți-i frecție cu zaț de cafea și mai spălați-l o dată. Cofeina poate fi toxică pentru câini, de aceea aveți grijă ca prietenul dvs. patruped să nu consume zațul în timpul procedurii.

Scăpați de cearcăne și pete negre sub ochi

Zațul de cafea poate avea efect diuretic, iar împreună cu uleiul de cocos vă poate scăpa de cearcăne și pete negre sub ochi. Amestecați cele 2 ingrediente până obțineți o pastă vâscoasă și aplicați-o pe pielea de sub ochi pentru 20 de minute, după care spălați bine fața. Pentru un efect maxim faceți această procedură de 2 ori pe săptămână.

Stimulați creșterea părului

Zațul de cafea poate stimula creșterea părului, având totodată efect exfoliant pentru pielea capului. Masați capul cu zaț de cafea în timp ce faceți baie.

Folosiți-l ca mirodenie

Cu zaț de cafea se poate condimenta carnea și legumele preparate la grill.

Vopsiți mobilierul vechi de lemn

Amestecați câte 1 lingură de zaț de cafea și de oțet alimentar. Aplicați “vopseaua” obținută și așteptați 24 de ore, după care înlăturați surplusul și repetați pașii dacă doriți să obțineți o culoare mai închisă.

Ameliorați celulita

Zațul de cafea poate fi foarte eficient împotriva celulitei. Masajul și exfolierea pielii în zona afectată stimulează circulația sangvină și metabolismul local.

Folosiți-l ca material abraziv

Presărând puțin zaț de cafea și frecând cu o cârpă, puteți curăța cratițele, tigăile, masa sau orice alte suprafețe care altfel sunt greu de curățat.

Fertilizator pentru morcov

Zațul de cafea are efect fertilizant dacă este adăugat direct în sol. Un efect impresionant îl are acest produs în cazul creșterii morcovului.

Curățați șemineul

Același efect abraziv poate fi folosit și pentru curățarea șemineului. Presărați puțin zaț umed peste petele de cenușă și ștergeți cu o cârpă.

Exfolierea pielii

Zațul de cafea poate fi folosit în scopuri cosmetice: el are efect exfoliant pentru curățarea pielii de celulele moarte.

Odorizant natural

Puneți puțin zaț de cafea într-un vas deschis și așezați-l în frigider pentru a elimina astfel toate mirosurile neplăcute.

Lumânări făcute manual

Puteți folosi zațul de cafea pentru a crea propriile lumânări.

Prepararea cărnii

Cât este umed, zațul de cafea conține anumiți acizi care au un efect extraordinar dacă îl folosiți pentru condimentarea cărnii.

Component al compostului

Zațul de cafea poate îmbogăți compostul cu multe microelemente. Surplusul de fosfor, azot și potasiu în sol vor stimula procesele de fotosinteză și vor reține umezeala în sol pentru mai mult timp.

Soluție împotriva dăunătorilor

Zațul de cafea poate fi un repelent eficient împotriva dăunătorilor. Presărați zațul pe perimetrul grădinii pentru a vă proteja plantele de atacurile lor.

Solul plantelor de cameră

Zațul de cafea adăugat în ghiveci va îmbunătăți aerarea solului și va reține umiditatea pentru mai mult timp, asa pe lângă efectul de fertilizator.