Niciodată nu aș fi crezut că din sfoară și adeziv poți crea o asemenea frumusețe… Un accesoriu superb pentru casa mea!

Am fost ieri în ospeție la o bună prietenă. Deja de peste 10 ani Maria e pasionată de tot felul de bricolaje, dar de data asta ea mi-a arătat ceva ce m-a marcat până în adâncul sufletului…

Nu demult ea a început să lucreze cu un material nou pentru ea – iuta. Acum ea reușește să creeze niște lucrări extraordinare: abajururi, cutiuțe și panouri decorative ș.a. Toate aceste arată atât de impresionant și neobișnuit, încât e greu să-ți iei privirea de la ele! Doar sfoară și adeziv, incredibil.

Bricolaje din iută

Cel mai plăcut este că pentru a crea așa ceva nu este nevoie de materiale deosebite și scumpe, totul este accesibil oricui.

Materialul de bază este iuta. Fiți de acord că astăzi e foarte simplu să faci rost de o bobină de astfel sfoară. Iar dacă piesa pe care vreți să o faceți presupune o diversitate de culori, iuta poate fi vopsită cu vopsele acrilice.

În afară de aceasta veți avea nevoie de o pensetă, o andrea subțire, adeziv transparent, un ac mare și foarfece.

Înainte de a începe lucrul trebuie să vă decideți în privința ornamentului. De fapt acesta poate avea orice forme, important e ca ele să fie trasate foarte clar pe hârtie. Puteți să faceți o schiță proprie sau să folosiți una de-a gata. Apoi puneți schița într-o folie transparentă.

Aplicați adeziv pe toate liniile ornamentului, apoi lipiți sfoara. Meșterii mai experimentați aplică adezivul direct pe iută, apoi o așează atent pe liniile schiței folosind penseta și, dacă e nevoie, corectează poziția cu o andrea. Avantajul e că, în cazul schițelor de dimensiuni mari, poți lucra pe toată suprafața ornamentului.

După aplicarea iutei lucrarea trebuie să se usuce. Pentru asta puteți să aplicați deasupra o greutate oarecare pentru 6 ore. Apoi separați sfoara de folie cu ajutorul cuțitului și aplicați-i un strat de lac.

Lucrarea finală poate fi formată din mai multe elemente pregătite separat, care apoi se unesc la un loc. De asemenea astfel de bricolaje pot fi decorate cu alte elemente: mărgele, strasuri etc., care la fel se fixează cu ajutorul adezivului.

Iar asta e acea lucrare care m-a lăsat fără cuvinte. Ca și bază a veiozei s-a folosit un vas din sticlă albastră decorat și el cu vopsele acrilice, iar abajurul a fost făcut din iută.

Acum îmi dau seama că un suport de șervețele atât de frumos n-am văzut în viața mea!

O idee extraordinară pentru sufragerie. Acest ceas elegant va fi cu siguranță “cireașa de pe tort” a sufrageriei dvs.

Iată încă un exemplu de veioză. Aici s-a folosit iută de culoare naturală alături de iută înălbită. De această dată și sticla de la baza veiozei a fost decorată cu elemente din iută.

Superb, nu-i așa?