Ea nu și-a trăit propria viață… Trebuie să citească fiecare femeie!

Foarte des femeii i se spune că trebuie să slăbească, să se miște mai energic, să fie mai veselă și mai optimistă. Să nu se plângă pe viață, să-și schimbe tunsoarea, să citească doar bestseller-uri și să privească filme motivaționale.

Dar într-o zi, când veți reuși să slăbiți, să vă schimbați coafura și ținutele vestimentare și veți zâmbi optimist, o să auziți că sunteți bătrână. Ce veți face atunci?

Toată viața ne străduim să slăbim și depunem pentru asta mult efort fizic la sală sau ne înfometăm acasă. Facem abdomene și alegem tunsori moderne pentru a-i plăcea soțului. Privim filmele care îi plac lui. Citim cărțile care ni le recomandă el.

În perioada concediului mergem și escaladăm cu soțul cei mai înalți munți. Iar seara, lângă un rug aprins alungăm țânțarii și cântăm cu soțul cântece la chitară. Pentru că așa preferă soțul să-și petreacă concediile! Și noi facem totul așa după cum îi place soțului. Depunem efort, ascultăm criticile lui, dar într-o zi soțul ne spune: ești prea bătrână!

Și ce vă faceți atunci? Și nu este vorba de siluetă, tunsoare sau un film despre conștiința cosmică pe care ați putea să-l vizionați. Nu mai puteți întoarce tipul înapoi! Ce să faceți cu acești 50 de ani pe care îi aveți?

Vă vine greu să cărați un rucsac în spate escaladând munții și să cântați în același timp… Un sfert din viață ați făcut ceea ce a dorit altcineva – de dragul căsniciei, pentru a fi iubită și pentru a păstra înțelegerea în familie.

Dar apoi soțul a plecat cu pași rapizi și siguri. Și nu vă rămâne decât să vă plângeți de milă și de oboseala care s-a adunat în toți acești ani. Plângeți ca un copil mic și neajutorat. Nu vă rămâne nici urmă de optimism. Doar pentru că ați trăit o viață nu așa cum ați dorit: v-ați înfometat, ați transpirat în sală, ați rătăcit prin păduri și v-ați târât prin munți în toate concediile…

Dar vă doreați cu totul altceva. Ați fi preferat să stați seara pe malul mării, să coaceți prăjituri aromate, să mergeți la cinema, să purtați părul lung, să citiți în pat și să mergeți la teatru în rochii elegante…

Nu v-ați trăit viața. Ați făcut mereu doar ceea ce i-a plăcut soțului! Vă era frică să-l pierdeți! Iar el într-o zi ajunge să vă spună că sunteți prea bătrână și vă părăsește la mijloc de drum – numai pentru că mergeți prea încet!

Dar trebuie să fiți fericite pentru că ați reușit să scăpați de această viață! Pentru că exact în această clipă alte femei, se înfometează, se tund, se odihnesc și se alimentează nu așa cum vor, dar așa cum le dictează alții. În zadar!

Deoarece oricum pot fi părăsite, chiar și în mijlocul pădurii, numai pentru că au îmbătrânit și merg prea încet cu rucsacul în spate…