Obligatoriu de citit! Încetați să vă subapreciați din cauza vârstei!

Nașteți, iubiți, purtați rochii scurte, învățați limba chineză, căsătoriți-vă cu un bărbat mai tânăr cu 10 ani sau nu vă căsătoriți deloc…

”Este deja prea târziu pentru mine”. Cu siguranță ați auzit aceste cuvinte de multe ori. De regulă această frază este rostită de către femei și niciodată de bărbați. ”Este prea târziu să merg la facultate”, ”Este prea târziu să mă gândesc la dragoste”, ”Nu mă simt confortabil lângă acest bărbat mai tânăr ca mine cu 6 ani”, ”Nu mai pot purta rochii și fuste scurte” etc.

Pentru vârstă în societate există 3 abordări – ”prea târziu”,  ”prea devreme” sau vârsta este ascunsă cu grijă pentru ca nimeni să nu înțeleagă ce este prea devreme pentru dvs sau deja prea târziu.

Din anumite motive în societate lipsește noțiunea ”la timp”.  Asta chiar dacă, tot ce se întâmplă cu noi este ”la timp”, deoarece are loc exact când suntem pregătiți pentru asta. La cineva dragostea vine la 50 de ani, doar pentru că mai devreme nu era pregătit să trăiască acest sentiment.

Cineva nu a avut posibilitate sau timp să meargă la facultate la 20 de ani, pentru că în acel moment a ales familia și copiii. La 35 de ani, însă au apărut timpul liber, dorința și forțele necesare. Altcineva se îndrăgostește de o persoană mai tânără, pentru că sentimentele nu au nimic comun cu datele din pașaport.

Cineva nu a purtat rochii scurte la 18 ani deoarece se credea grasă și urâtă, iar la 40 de ani brusc a înțeles că are picioarele subțiri și vrea să le arate.

În același timp asupra femeii, care a reușit să obțină ceea ce își dorea, se îndreaptă șoaptele teribile ”târziu” sau ”nu corespunde vârstei”. De unde vin aceste idei și vorbe? Răsfoiți paginile tabloidelor. ”Ce oroare, o femeie grasă, bătrână și gravidă!”. Dar ce ar trebui să facă femeia gravidă la 40, 45 sau 48 de ani? Avort? Doar pentru că societatea consideră aceste femei bătrâne și le sperie cu tot felul de boli grave?

De ce nimeni nu se bucură pentru aceste femei și nu le încurajează? La urma urmei medicina permite acum să controlăm sarcina și dezvoltarea fătului. Și ce dacă o femeie care deja educă doi copii de la soți diferiți, decide să mai nască unul? Este oare un coșmar? O femeie încă tânără, dar necăsătorită naște copii de la bărbați diferiți și încă mai are îndrăzneală să fie fericită! Cât tupeu!

”Jennifer Lopez în vârstă de 47 de ani este implicată într-o relație cu un tânăr cu 17 ani mai tânăr decât ea. Chiar a apărut cu el la înmânarea premiilor Grammy, fiind îmbrăcată într-o rochie seducătoare”. Și ce mai contează că Jennifer arată mai bine decât multe fete de 20 de ani? Ce ar trebui să facă o femeie frumoasă, bogată și realizată la vârstă de 47 de ani? Să se îmbrace ca o bătrânică și să stea cuminte acasă?

”Uma Thurman la 45 de ani își demonstrează celulita, dar asta nu o împiedică să fie din nou într-o relație de dragoste”, ”Gwyneth Paltrow arată grozav la ai săi 41 de ani chiar și în bikini.” sau ”Demi Moore, la 54 de ani, la fel își permite să poare bikini”. Dar în ce să mai mergi la plajă dacă nu în bikini? Poate într-un costum de scafandru sau cu voal?

Oare o mamă a trei copii nu poate să aibă vergeturi sau celulită? Iar Demi Moore ar trebui să meargă la cimitir ca să-și aleagă un loc de veci? Sau poate plajele noastre sunt pline doar de siluete perfecte de genul Miss Fitness Bikini sau Mr. Olympia?

De ce oare un mascul de 45 de ani, cu o burtă imensă, care a venit la plajă în chiloți albi cu inimioare roșii nu-și face probleme pentru felul în care arată și nu se gândeșete ce este  ”indecent”, ”devreme” sau ”prea târziu” pentru el?

Doar câteva cifre și cuvinte pot ucide în femeie orice dorință de a trăi o viață plină. Fără să-i fie rușine, să-și ceară scuze și să privească în jur.

Dacă sunteți experți în normele de vârstă și timp, spuneți când nu este prea târziu pentru o femeie să rămână însărcinată? Când are voie să poarte o rochie transparentă? Când nu este târziu să iubească, să învețe sau să-și facă o carieră? Și când are dreptul să aibă celulită? Oare vârsta determină forța, capacitățile și posibilitățile? Și atunci, de ce bărbați au o atitudine atât de diferită pentru vârstă? De ce unui bărbat care se căsătorește și devine tată la 48 de ani toți îi spun ”Bravo, ești un bărbat adevărat”? Deși speranța medie de viață a bărbaților este mai mică decât cea a femeilor.

Viața este foarte scurtă. Asta chiar dacă, spre deosebire de evul mediu, când oamenii trăiau doar câte 30 de ani acum ajung la 70, 80 și chiar 100 de ani. Trebuie să reușim mai multe în această perioadă de timp. Iar în cazul femeilor – mult mai multe! Societatea așteaptă de la o femeie modernă să fie bine educată, îngrijită, cu o carieră de succes, să aibă un hobby sau chiar două. Să facă sport.

Să mențină locuința într-o ordine perfectă, să crească 2-3 copii ideali, să nu-și neglijeze soțul. Să gătească cele mai gustoase și mai sănătoase bucate. Să nu aibă celulită. Să nu fie obosită. Dantura albă, pielea netedă, părul strălucitor, garderoba potrivită. Și încă ceva! Toate aceste lucruri trebuie să corespundă vârstei. Dar de ce și cine a spus asta? Nimeni nu știe.

Prin urmare, dragi femei, nu ascultați pe cei care vă spun ”prea târziu”.

Nașteți, iubiți, purtați rochii și fuste scurte, învățați limba chineză, căsătoriți-vă cu un bărbat mai tânăr cu 10 ani sau nu vă căsătoriți deloc. Săriți cu parașuta, coaseți sau deveniți ambasadorul ONU al bunăvoinței. Doar dvs știți câtă forță aveți și ce vă doriți. ”Vreau” și ”Pot” sunt singurele criterii pe care trebuie să vă bazați!