”Tragedia unui prost nu constă în prostia lui, ci în pretenția că ar fi deștept.” 10 citate ale unui psihoterapeut renumit.

Vladimir Levi este un scriitor rus, psihoterapeut și autorul cărților despre diferite aspecte ale psihologiei populare și psihoterapie. Levi s-a ocupat foarte mult de prevenirea sinuciderilor în rândul tinerilor și a fost unul din cei care au creat ”telefonul de încredere” în URSS. Foarte multe din cărțile autorului sunt traduse în limbile europene.

Am selectat 10 citate din cărțile și lucrările lui Levi, care merită atenție:

– Din viață, nu puteți exclude niciodată trei lucruri: riscul, păcatul și posibilitatea de a fi fericit.

– Curiozitatea – este cel mai bun remediu pentru invidie: dacă ajungeți să vedeți lucrurile dincolo de cochilia exterioară frumoasă, întotdeauna veți descoperi că nu aveți ce invidia.

– Omul este ca o peliculă foto cu mai multe straturi, pe care sunt filmate tot felul de lucruri și situații. Depinde doar de persoana în mâinile căreia va ajunge această peliculă pentru a fi developată.

– Țineți minte, sunt iubiți nu cei care sunt necesari sau de folos și nici cei care sunt buni. Sunt iubiți cei care sunt iubiți. Iubesc pentru orice lucru și pentru nimic. Iubesc pentru ceea ce iubesc. Nici o frumusețe sau atractivitate nu are nimic comun cu dragostea adevărată. Nici succesul, nici puterea, frumsețea sau intelectul nu au legătură cu dragostea. Dragostea nu are nimic comun nici cu recunoștința; dacă este recunoștință, atunci numai pentru viață, dar nu pentru viața proprie. Dragostea nu poate fi meritată, dragostea doar se oferă și este acceptată sau neacceptată. Dragostea este o mare nedreptate.

– Poți fi umilit de o singură persoană în lume. Și această persoană ești chiar tu.

– Tragedia unui prost nu este în prostia lui, ci în pretenția lui că ar fi deștept.

– Depresia este starea în care îți este mai ușor să descarci un tir cu cărămidă decât să ridici receptorul.

– Ieșirea dintr-o situație care pare a fi fără speranță este în același loc unde a fost intrarea.

– Cel care spune mereu adevărul, poartă o răspundere triplă: pentru adevăr, pentru el însuși și pentru cel căruia îi comunică acest adevăr.

– Starea de spirit este ceea cum sufletul cunoaște trecutul și prezentul și cum construiește viitorul.